名前がいいね。
Crystalina
ビールのManicaもいい名前だし、ラテン系の名前は心地よいね。うちの長女も偶然ラテン系の名前と一致。
ここの国の水は、軟水で胃腸にいい。トルコではすべて硬水だから、石灰で胃をこわすことが多い。
さて、今日はまたインド料理。やはりマトンのカレーは、
Mutton Rogan Joshに限る。カシミール地方のカレーらしい。
あばら肉の味はしゃぶって分かる。下記に、作り方を記す。日本に帰る9月下旬から10月に作ってみよう。お馴染みな、マルエツで食材を買おう。
Ingredients
- 1 Kg mutton
- 5 tbsp oil
- 1 cup curd
- 2 onion finely chopped
- 2 tbsp ginger paste
- 2 tbsp garlic paste
- 1 1/2 tsp kashmiri red chilly powder
- 1 tsp garam masala powder
- 1 tsp ginger powder(Dry sonth)
- 2 tbsp Coriender powder
- 1/2 tsp turmeric powder
- 1tsp cumin powder
- 1tsp black pepper corns
- 12 cloves
- 8 green cardamom
- 5 stickds of cinnamon
- few threads of mace
- 2 tbsp white cream
- Salt
- Chopped coriender to garnish
Directions
- In a bowl mix mutton with curd and little salt, and keep aside.
- Heat oil in a pan and put whole garam masala, when they start to crackle, put chopped onions anf fry till golden brown.
- Add ginger-garlic paste and fry again for two minutes.
- Add all the masala powder and fry till oil comes up.
- Now add mutton with marinade and stir fry on a high flame for 2 minutes.
- Now add water and lttle salt and cook with closed lid till meat is tender and gravy is medium thick in consistancy.
- Keep in mind that, we have already put salt while marinating the mutton, so adjust the seasoning accordingly.
- Now add cream and stir well and cook for another 3 minutes.
- Garnish with chopped coriender.
- Serve with Rice, pulao or roti if you like.
マルエツでは、カレー用の香辛料は限られるね。カレー粉も結構あるからミックスして何とかすか。マトンは、大宮駅近くの食材店しかないか。Gardenとかね。
ガーリック・バター・ナンもいいんだようねえ、ここは。
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