2013年7月9日火曜日

1699:Mutton Rogan Josh

このホテルのいいところは、毎日ミネラルウオーターがタダでついてくるが、1.5リットルだ。これはかなり珍しい。一泊117ドルだから当然と思うが、他のホテルで1.5リットルのミネラルウォーターが付くのはまず無いことだ。これは褒める。

名前がいいね。

Crystalina

ビールのManicaもいい名前だし、ラテン系の名前は心地よいね。うちの長女も偶然ラテン系の名前と一致。

ここの国の水は、軟水で胃腸にいい。トルコではすべて硬水だから、石灰で胃をこわすことが多い。

さて、今日はまたインド料理。やはりマトンのカレーは、

Mutton Rogan Joshに限る。カシミール地方のカレーらしい。

あばら肉の味はしゃぶって分かる。下記に、作り方を記す。日本に帰る9月下旬から10月に作ってみよう。お馴染みな、マルエツで食材を買おう。

Ingredients

  • 1 Kg mutton
  • 5 tbsp oil
  • 1 cup curd
  • 2 onion finely chopped
  • 2 tbsp ginger paste
  • 2 tbsp garlic paste
  • 1 1/2 tsp kashmiri red chilly powder
  • 1 tsp garam masala powder
  • 1 tsp ginger powder(Dry sonth)
  • 2 tbsp Coriender powder
  • 1/2 tsp turmeric powder
  • 1tsp cumin powder
  • 1tsp black pepper corns
  • 12 cloves
  • 8 green cardamom
  • 5 stickds of cinnamon
  • few threads of mace
  • 2 tbsp white cream
  • Salt
  • Chopped coriender to garnish

Directions

  1. In a bowl mix mutton with curd and little salt, and keep aside.
  2. Heat oil in a pan and put whole garam masala, when they start to crackle, put chopped onions anf fry till golden brown.
  3. Add ginger-garlic paste and fry again for two minutes.
  4. Add all the masala powder and fry till oil comes up.
  5. Now add mutton with marinade and stir fry on a high flame for 2 minutes.
  6. Now add water and  lttle salt and cook with closed lid till meat is tender and gravy is medium thick in consistancy.
  7. Keep in mind that, we have already put salt while marinating the mutton, so adjust the seasoning accordingly.
  8. Now add cream and stir well and cook for another 3 minutes.
  9. Garnish with chopped coriender.
  10. Serve with Rice, pulao or roti if you like.

マルエツでは、カレー用の香辛料は限られるね。カレー粉も結構あるからミックスして何とかすか。マトンは、大宮駅近くの食材店しかないか。Gardenとかね。

ガーリック・バター・ナンもいいんだようねえ、ここは。

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